Meni
fotografije16x9-7.jpg

Briga o lokalnoj zajednici

Kompanija Carlsberg Srbija staratelj je Parka Dunđerski u Čelarevu

Prve akcije u oblasti zaštite životne sredine koje je kompanija organizovala od dolaska na tržište Srbije, bile su usmerene na uređenje Parka Dunđerski, koji je izgrađen u neposrednoj blizini pivare, a čiji je nekadašnji vlasnik bila porodica Dunđerski.

Park je bio pod upravom Muzeja Vojvodine, potom Poljoprivredno-industrijskog preduzeća „Podunavlje“ iz Čelareva, da bi krajem 2007. godine status staratelja nad parkom pripao kompaniji Carlsberg Srbija. Od tada do danas naša kompanija brine o njegovom održavanju.

U nekoliko organizovanih volonterskih akcija, u kojima su učestvovali svi zaposleni kompanije, u parku je raskrčeno divlje rastinje, a pivara i danas brine o njegovom uređenju.

Kao značajno prirodno dobro treće kategorije park je stavljen pod zaštitu 1968. godine, i od izuzetnog je kulturnog značaja. Podignut je u pretežno engleskom, pejzažnom, vrtnom stilu, sa elementima francuskog stila.

Jedan je od vrednijih predstavnika vrtne umetnosti 19. veka na teritoriji Srbije. Obiluje vrednim i retkim primercima dendroflore (drveća i žbunja) duboke starosti i impozantnih dimenzija, kao i primercima koji su retki za naše podneblje.

Backa Palanka 171.JPG

Volonterske akcije

Svake godine naša kompanija organizuje volonterske akcije sa ciljem uređenja lokalne zajednice i podizanja svesti zaposlenih o značaju očuvanja životne sredine u kojoj živimo i radimo.

U nekoliko akcija koje smo realizovali donirano je i posađeno više od 1500 sadnica, na teritoriji Čelareva i Bačke Palanke. U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine, zaposleni kompanije uređivali su parkove prirode Obedsku baru i Deliblatsku peščaru.

Trg Patrijarha Pavla u Bačkoj Palanci 2015. godine preuređen je i ozelenjen novim sadnicama. Godinu kasnije, u zajedničkoj akciji zaposlenih, deo Parka prirode „Tikvara“, očišćen je i uređen.

Podrška lokalnoj zajednici

Razvoj sporta, obrazovanja i kulture, ključne su oblasti u kojima kompanija Carlsberg Srbija podržava razvoj lokalne zajednice Čelarevo. Godinama unazad kompanija kroz saradnju sa lokalnim sportskim klubovima, donacije osnovnoj školi i kulturnom centru, ali i infrastrukturnim projektima nastoji da doprinese poboljšanju uslova življenja stanovnika Čelareva.

U cilju boljeg školovanja osnovaca u Čelarevu, samo u poslednje dve godine, u osnovnoj školi „Zdravko Čelar“ opremljeni su kabinet za hemiju i fiskulturna sala, popravljena je grejna instalacija i zamenjen parket u većini kabineta. Kompanija je finansirala i projekte u oblasti infrastrukture, obezbedivši sredstva za izgradnju bunara i popravku kanalizacije u Čelarevu.