Meni
Fotografije16x9 7

Briga o lokalnoj zajednici

Podrška lokalnoj zajednici

Razvoj sporta, obrazovanja i kulture, ključne su oblasti u kojima kompanija Carlsberg Srbija podržava razvoj lokalne zajednice Čelarevo. Godinama unazad kompanija kroz saradnju sa lokalnim sportskim klubovima, donacije osnovnoj školi i kulturnom centru, ali i infrastrukturnim projektima nastoji da doprinese poboljšanju uslova življenja stanovnika Čelareva.

U cilju boljeg školovanja osnovaca u Čelarevu, poslednjih godina u osnovnoj školi „Zdravko Čelar“ opremljeni su kabinet za hemiju i fiskulturna sala, popravljena je grejna instalacija i zamenjen parket u većini kabineta. Kompanija je finansirala i projekte u oblasti infrastrukture, obezbedivši sredstva za izgradnju bunara i popravku kanalizacije u Čelarevu. U 2021. godini Carlsberg Srbija donirala je svim prvacima školski pribor, komplet udžbenika i školske rančeve kako bi im otkrivanje školskog sveta bilo radosnije i uzbudljivije. 

Volonterske akcije

Svake godine naša kompanija organizuje volonterske akcije sa ciljem uređenja lokalne zajednice i podizanja svesti zaposlenih o značaju očuvanja životne sredine u kojoj živimo i radimo.

U nekoliko akcija koje smo realizovali donirano je i posađeno više od 2500 sadnica, na teritoriji Novog Sada, Čelareva i Bačke Palanke. U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine, zaposleni kompanije uređivali su parkove prirode Obedsku baru i Deliblatsku peščaru.

Trg Patrijarha Pavla u Bačkoj Palanci 2015. godine preuređen je i ozelenjen novim sadnicama. Godinu kasnije, u zajedničkoj akciji zaposlenih, deo Parka prirode „Tikvara“, očišćen je i uređen. Gradska plaža u Čelarevu 2018. godine, uređena  je i opremljena uz podršku Carlsberg i Dunđerski fondacije i zaposlenih u kompaniji Carlsberg Srbija. 

Backa Palanka 171

Zaštita životne sredine

Prve akcije u oblasti zaštite životne sredine koje je kompanija organizovala od dolaska na tržište Srbije, bile su usmerene na uređenje Parka Dunđerski, koji je izgrađen u neposrednoj blizini pivare, a čiji je nekadašnji vlasnik bila porodica Dunđerski.

U nekoliko organizovanih volonterskih akcija, u kojima su učestvovali svi zaposleni kompanije, u parku je raskrčeno divlje rastinje.

Kao značajno prirodno dobro treće kategorije park je stavljen pod zaštitu 1968. godine, i od izuzetnog je kulturnog značaja. Podignut je u pretežno engleskom, pejzažnom, vrtnom stilu, sa elementima francuskog stila.

Jedan je od vrednijih predstavnika vrtne umetnosti 19. veka na teritoriji Srbije. Obiluje vrednim i retkim primercima dendroflore (drveća i žbunja) duboke starosti i impozantnih dimenzija, kao i primercima koji su retki za naše podneblje.

Tokom 2019. godine u sklopu društveno odgovorne kampanje "Lavovski za orlove" preko 100 volontera Carlsberg Srbije okupilo se na Fruškoj Gori kod sela Neradin da uredi teren za prehranu orlova krstaša. Naime, stepski teren ovog kraja bio je naseljen ovom, sada najugroženijom grabljivicom u Srbiji, jer tu živi njihov omiljeni glodar na meniju - tekunica. Pašnjake je ranije uređivala stoka održavajući ga obraslim kratkom travom, a ovoga puta su trnje i žbunasto rastinje uklonili naši zaposleni, oslobodivši prostor za građenje novih jazbina. Akcija je sprovedena u saradnji sa Udruženjem za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kao i šumarima Nacionalnog parka Fruška Gora. 

U 2021. godini, u partnerstvu sa Zelenim Razvojnim Centrom, građanima opština Bačka Palanka i Novi Sad donirano je po 500 sadnica belog jasena u okviru jesenje ekološke akcije "Posadi svoj hlad". Početak akcije kompanija je obeležila donacijom i sađenjem  šarenolisnog javora u botaničkoj bašti "Jevremovac", čime je beogradska „zelena oaza“ postala ne samo lepša, već i bogatija za jednog prečišćivača vazduha.