Meni
anderssuneberg1920x1280.jpg

Počasna rezidencija J.C. Jacobsena

Počasna rezidencija J.C. Jacobsena

J.C.Jacobsen je 1846.godine kupio veliku, dobro lociranu parcel na Valby Hill-u, zapadno od centra Kopenhagena. Na tom mestu je 1847. godine osnova svoju pivaru Carlsberg.

U godinama koje su usledile, sagradio je veliku kuću i uredio fantastičnu baštu za svoju porodicu i sebe – tačno u središtu objekta pivare. Dizajn kuće inspirisan je antikom, a čitav kompleks zgrada i baste nastao je u priodu od 1847. do 1878.godine.

Tokom svog života, J.C.Jacobsen je proširio i ulepšao glavnu zgradu, dve staklene bašte i baštu, formirajući tako jedinstvenu celiku koja danas predstavlja izvanredan spomenik arhitekture devetnaestog veka i pejzažne arhitekture. 

J.C.Jacobsen je 1882. godine Carlsberg pivaru zaveštao nauci i istovremeno je doneo odluku da jednog dana kada njegova porodica ni on ne budu živi, porodična vila postane Carlsberg Akademija, počasna rezidencija, koja će služiti kao naučna akademija.

U skladu sa njegovom voljom, imovina je od 1914. godine do 1995. godine služila kao počasna rezidencija, koja je u tom periodu ugostila mnoge ugledne naučnike, uključujući i danskog atomskog fizičara Hielsa Bohra. Nakon toga, dom pivara postaje Carlsberg Akademija.

Bašta, koja je dom 57 različitih retkih i veoma starih četinara i listopadnih stabala, koja je J.C.Jacobsen doneo sa mnogih njegovih evropskih putovanja, danas je otvorena za javnost.

U skladu sa zacrtanim vrednostima

Tokom leta, 2019. godine, Fondacija Carlsberg je pokrenula opsežnu obnovu stare zgrade, koja je pored italijansko-klasične glavne zgrade, uključivala i zimsku baštu, Pomepii salu, terasu i veličanstvenu baštu.

Cilj je bio da se Carlsberg Akademiji vrati stari izgled, odnosno da se nakon renoviranja približi svom orginalnom estetskom izgledu, kao i da se osigura bezbednost. Od poda do plafona, spolja i unutra, vila, konzervatoriju, kao i bašta opet izgledaju baš kako su nekada izgledali, kada s utu živeli J.C. i Laura Jacobsen.

Danas se u prizemlju, konzervatorijumu, Pompeii Sali održavaju konferencije i naučni simpozijumi Carlsberg fondacije, kao i drugi sastanci na predlog ove fondacije.

02_anderssuneberg.jpg

1846

J.C. Jacobsen buys a plot of land outside Copenhagen, where he later builds his brewery and personal villa.

1882

J.C. Jacobsen bequeathed that the villa should serve as an honorary residence after his dead.

2019

The Carlsberg Foundation initiated extensive restoration work on the old buildings with the aim of approaching its original aesthetic look.