Meni
Carlsberg Heritage Jc Jacobsen Color 2880X1800

J.C. Jacobsen

Osnivač Carlsberga

Ambiciozno hrabar, rođen da pravi pivo!

Ambiciozno hrabrar, rođen da pravi pivo!

 

Jacob Christian Jacobsen rođen je 1811. godine u Kopenhagenu, u Danskoj.

Još kao dečak Jacob Christian pažljivo je posmatrao način na koji se njegov otac uporno trudio da koristeći inovativne načine unapredi proces kuvanja piva.

Nakon što je završio školu, postao je najbolji pomoćnik, odnosno šegrt svom ocu. Na taj način izučio je zanat detaljno, od početka do kraja procesa.

Kada je 1835. godine njegov otac preminuo, Jacob Christian je nasledio njegovu pivaru koja se nalazila u unutrašnjosti Kopenhagena, Brolæggerstræde. Na ovaj način Jacob već u svojim dvadesetim godinama postaje nezavistan pivar.

Na početku 1800-ih, stanovnici Kopenhagena preferirali su svetlo pivo gornje fermentacije, ali je Jacob Christian smatrao da je bavarsko lager pivo donje fermentacije ipak prefinjeniji proizvod i zato odlučuje da se fokusira upravo na to.

Jacob Christian Jacobsen was born in Copenhagen, Denmark, in 1811.

 U jednoj vinoteci u Kopenhagenu prvi put je probao taj ukus, a odluku da pokrene sopstvenu proizvodnju ovog piva doneo je na svom putovanju 1845. godine, prilikom posete pivari Zum Spaten u Minhenu, gde je nabavio kvasac.

Ispostavilo se da ga osećaj nije prevario i proizvodnja ovog piva mu donosi veliki uspeh. Ljudima se veoma dopao ukus, a i sam Jacob Christian je bio zadovoljan. U svakom slučaju, želeo je i dalje da radi na poboljšanju kvaliteta, a u tome ga je sprečavao mali podrum u kojem se pravilo pivo i samim tim ograničena proizvodnja, koja nije mogla da zadovolji rastuću potražnju.

Samo dve godine kasnije, otvara mnogo veću pivaru na Valby Hill-u, mestu na periferiji Kopenhagena. Upravo tada, rođen je i Carlsberg. J.C. Jacobsen bio je oženjen Laurom Jacobsen (devojačko Holst) od 1834. godine, pa sve do njegove smrti 1887.godine.

 

 

Da li ste znali?

J.C.Jacobsen je nazvao svoju pivaru Carlsberg kombinujući ime njegovog petogodišnjeg sina Karla, sa danskom reči za brdo “bjerg”, što asocira na mesto odakle je sve počelo – Valby Hill.

OldCarlsbergJ.C.jpg

Čovek budućeg vremena

Osnivač Carlsberga, J.C. Jacobsen često se opisuje kao “čovek svog vremena”, što i jeste bila istina. Jacobsen je bio duboko uključen u društvo i svet koji ga je okruživao, s obzirom na to da je bio pivar predan kvalitetu, preduzmiljiv lider i politički, naučno i kulturno angažovan i aktivan građanin Danske, Evrope i sveta koji se svakodnevno razvijao.

Međutim, J.C. Jacobsen je bio i čovek budućnosti.

Pivar iz Kopenhagena, ne samo da je prihvatao promene, već ih je i stvarao time što je bio vizonar, zahtevan, otvoren i velikodušan, težeći uvek savršenstvu ma šta radio.

Pored mnogih stvari, osnovao je Carlsberg Fondaciju, kojoj je poklonio svoje životno delo – pivaru Carlsberg. Želeo je da svoje bogatstvo učini dostupnim društvu.

 Želeo je da osigura da se pivara Carlsberg nikada neće fokusirati samo na posao u sadašnjosti, već da će razmišljati i o budućnosti.

Dve stotine godina nakon njegovog rođenja, J.C.Jacobsenovo nasleđe je i dalje vodilja i merilo Carlsberg fondacije i Carlsberg grupacije.

“Pravimo pivo za bolje danas i sutra” je naša svrha i nastavak svega onoga što je J.C.Jacobsen započeo.