Meni
DSC_3800_Selectie.jpg

Carlsberg - svetski koraci

Međunarodni razvoj

Tokom 20.veka beleži se rast izvoza. Carlsberg je tada izvozio na Daleki istok, ali se pravi uspeh dogodio tek 1950-ih i 1960-ih godina. Od 1956. do 1969. godine Carlsberg je udvostručio svoj ukupan izvoz, a potražnja za Carlsberg pilsnerom izvan Danske je ubrzo porasla.

Između 1968-1981 godine, Carlsberg poveća svoj međunarodni uticaj otvaranjem pivara u različitim delovima sveta. Prva prekomorska pivara otvara se 1968.godine. Već narednih godina (1972, 1974. i 1981.) otvaraju se pivare sledećim redosledom, prvo u Maleziji, zatim u Ujedinjenom Kraljevstvu i na kraju u Hong Kongu.

Najveći izvoz u tom periodu dogodio se 1970.godine. To je bila godina kada su Carlsberg i Tuborg, inače druga najveća pivara u Danskoj – ujedinile. Carlsberg je mnogo godina gajio blisko partnerstvo sa Tuborgom, ali su se tada integrisali u jednu kompaniju sa Carlsberg fondacijom kao glavnim akcionarom.

U periodu nakon 1976. godine, prodaja Carlsberga i Tuborga van Danske daleko premašuje domaću prodaju. Ovaj ogroman uspeh, naime uspeh Carlsberga i Tuborga u svim delovima sveta pripisuje se svesti o kvalitetu, znanju i tehnološkoj stručnosti.

Period nakon 1990.

Carlsberg tokom  devedesetih godina nastavlja da širi svoje međunarodno prisustvo, kako kompanija povećava stepen vlasništva ili stiče novi udeo u pivarama u Portugalu, Švedskoj, Italiji, Vijetnamu, Kini, Poljskoj, Letoniji i Hrvatskoj.

 Carlsberg se ne širi po svaku cenu. Zapravo je umetnost izabrati pivaru koja ne samo da zadovoljava Carlsberg kompetencije i dopunjava ih, već deli i naše vrednosti. Usmereni smo na pivare u kojima je kultura piva jaka i u kojima i Carlsberg može da uči od najboljih stručnjaka, koji imaju strast prema pravljenju kvalitetnog piva.

Tuborg je delio tu istu strast. Baš kao i Sinebrychoff u Finskoj, Ringnes u Norveškoj, kao i druge pivare, koje je Carlsberg, sada po imenom Carlsberg Grupacija preuzeo 2000-ih godina.

Najnovija skorašnja velika akvizicija dogodila se 2008.godine, kada je Carlsberg stekao 50% vlasništva u kompaniji Scottish & Newcastle, preuzimajući na taj način potpunu kontrolu nad brojnim ruskim i baltičkim pivarama, uključujući i Baltika pivare. Ruski biznis je kasnije prodat kao odgovor na rat u Ukrajini.

Carlsberg je takođe kupio evropske pivare kao što su francuski Kronenbourg, Wernesgrüner u Nemačkoj, kao i legendarni belgijski Grimbergen. U pitanju su pivare sa istorijom i tradicijom proizvodnje piva koja datira još od 1128.godine, skoro 700 godina pre nego što je J.C.Jacobsen osnovao Carlsberg.